Straks bij u op de kaart?
Onze eerste Nederlandse Koning, de energieke Willem I (1772-1843) staat weer volop in de belangstelling. Wat hij in ons land tot stand bracht is van maatschappelijk belang tot op de huidige dag.
Hier belichten wij een andere kant: de eetcultuur aan het Koninklijk hof. Een nieuwe episode in de geschiedenis van de Nederlandse keuken.Tot onze vreugde bewaart het Koninklijk Huisarchief lijsten met gerechten voorzien van datum en namen van genodigden. Mede aan de hand van de waardevolle opmerkingen van Johan Pieter Gros, de eerste kok van Koning Willem I, neergelegd in zijn bewerking van Maria Hazebroek’s “De hedendaagsche Kookkunst (1852), hebben we de recepturen van onderstaande vorstelijke gerechten kunnen opsporen, nakoken en beschrijven:
Kropsalade met Eieren
***
Haringsla met Appel en Kappers
***
Heldere Aspergesoep
***
Rissoles met Gevogelteragout
***
Chartreuse van Groenten (vegetarisch)
***
Gefarceerde Snoek met Ansjovissaus en Peen met Andijvie
***
Gebraden Eend met Komkommersla en Aardappels à la Tabatière
***
Kalfsfricandeau met Zuring, Champignons en gepocheerde Eieren
***
Lamscoteletten met Prinsesseboontjes en geglaceerde Aardappels
***
Vruchten in Wijngelei met Marasquin
***
Rijstetaart met Vanillesaus
Een uitdaging voor onze keukenbrigades