Een bijzonder initiatief

Drs. Ank Bijleveld-Schouten In 2014 en 2015 vieren wij het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Er is een Nationaal Comité benoemd dat een aantal landelijke evenementen zal organiseren. Maar het is vanzelfsprekend de bedoeling dat het een viering gaat worden van heel Nederland. Iedereen kan zijn bijdrage leveren en zo meewerken aan het verhogen van de feestvreugde.

 

Als voorzitter van het Nationaal Comité zie ik veel initiatieven langskomen: van bedrijven en organisaties, van provincies en gemeenten, van culturele instellingen en nog meer. Treffend is de rijke variëteit van initiatieven voortkomend uit de creativiteit en de inzet van velen.

Met de landelijke manifestatie “Vorstelijk Tafelen in Nederland” zal in 2014 onze vaderlandse eetcultuur en de geschiedenis van de Nederlandse kookkunst op verrassende wijze van een Koninklijk accent worden voorzien.

Dit initiatief van de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst wordt ondersteund door alle geledingen binnen de horeca, door de wereld van zorg en welzijn, de krijgsmacht, alsmede door organisaties in de land- en tuinbouw en de sector toerisme en recreatie. Bedrijven die zijn onderscheiden met het predicaat Koninklijk of het predicaat Hofleverancier zullen worden uitgenodigd hun betrokkenheid bij de viering van 200 jaar Koninkrijk te tonen.

Wat mij bijzonder aanspreekt is de uitstraling van saamhorigheid en verbondenheid. “Tafelen in Nederland” in honderden restaurants en zorginstellingen in alle provincies en feestelijk genieten van vorstelijke gerechten uit de keuken van Koning Willem I en opvolgende vorsten.

Er verschijnt een feestelijk geïllustreerd jubileumboek “Vorstelijk Tafelen in Nederland” met een overzicht van onze vaderlandse kookgeschiedenis en de ontwikkeling van de Nederlandse keuken en eetcultuur.

Ook is een interessant project in voorbereiding, waarbij 50 Nederlandse musea met een culinaire collectie zich presenteren en wordt er gewerkt aan een expositie van historische menukaarten afkomstig uit het Koninklijk Huisarchief.

Ik beveel dit project van harte bij U aan.

Drs. Ank Bijleveld-Schouten
Voorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk

JA, WIJ DOEN MEE!

Nederlandse Museum VerenigingKoksgilde NederlandMinisterie van DefensieHoreca NederlandPaleis het LooHolland branding
Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst

Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst

In het kader van de viering ”200 Jaar Koninkrijk” organiseert de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst in 2014 de landelijke restaurantcampagne “Vorstelijk Tafelen in Nederland”. De Stichting werd opgericht in 1995 met als voornaamste doel de vaderlandse kookgeschiedenis in ere te houden en initiatieven te nemen om de Nederlandse Kookkunst verder te ontwikkelen o.a. door gerechten uit de regio en streekproducten van eigen bodem meer bekendheid te geven en te waken over ons culinair erfgoed.

Straks bij u op de kaart?