Straks bij u op de kaart?

Onze eerste Nederlandse Koning, de energieke Willem I (1772-1843) staat weer volop in de belangstelling. Wat hij in ons land tot stand bracht is van maatschappelijk belang tot op de huidige dag.

Hier belichten wij een andere kant: de eetcultuur aan het Koninklijk hof. Een nieuwe episode in de geschiedenis van de Nederlandse keuken.Tot onze vreugde bewaart het Koninklijk Huisarchief lijsten met gerechten voorzien van datum en namen van genodigden. Mede aan de hand van de waardevolle opmerkingen van Johan Pieter Gros, de eerste kok van Koning Willem I, neergelegd in zijn bewerking van Maria Hazebroek’s “De hedendaagsche Kookkunst (1852), hebben we de recepturen van onderstaande vorstelijke gerechten kunnen opsporen, nakoken en beschrijven:

Straks bij u op de kaart?

Kropsalade met Eieren
***
Haringsla met Appel en Kappers
***
Heldere Aspergesoep
***
Rissoles met Gevogelteragout
***
Chartreuse van Groenten (vegetarisch)
***
Gefarceerde Snoek met Ansjovissaus en Peen met Andijvie
***
Gebraden Eend met Komkommersla en Aardappels à la Tabatière
***
Kalfsfricandeau met Zuring, Champignons en gepocheerde Eieren
***
Lamscoteletten met Prinsesseboontjes en geglaceerde Aardappels
***
Vruchten in Wijngelei met Marasquin
***
Rijstetaart met Vanillesaus

Een uitdaging voor onze keukenbrigades

 

JA, WIJ DOEN MEE!

Nederlandse Museum VerenigingKoksgilde NederlandMinisterie van DefensieHoreca NederlandPaleis het LooHolland branding
Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst

Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst

In het kader van de viering ”200 Jaar Koninkrijk” organiseert de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst in 2014 de landelijke restaurantcampagne “Vorstelijk Tafelen in Nederland”. De Stichting werd opgericht in 1995 met als voornaamste doel de vaderlandse kookgeschiedenis in ere te houden en initiatieven te nemen om de Nederlandse Kookkunst verder te ontwikkelen o.a. door gerechten uit de regio en streekproducten van eigen bodem meer bekendheid te geven en te waken over ons culinair erfgoed.

Een bijzonder initiatief
Een bijzonder initiatief

Voorzitter Ank Bijleveld-Schouten van het Nationaal Comité, dat het initiatief van de stichting van harte ondersteunt.

>Lees verder